Nedgravning geomembran i Fortunfortets jordlegeme

Nedgravning af en vandtæt geomembran i Fortunfortets jordlegeme.


I 2022 blev der via en generøs bevilling på 4,7 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens fond og en flot bevilling fra Lyngby-Taarbæk kommunen støbt en nyt vandtæt betontag på Fortunfortets kasemat. I det første års tid skete den forventede udtørring af kasematten, men de kraftige regnskyl i anden halvdel af 2023 betød at jordlegemet blev meget fugtigt, således at vandtrykket i jordlegemet pressede vand ind gennem det revnefyldte oprindelige to meter tykke betontag og  bagmuren i  kasematten. Derved trængte der vand ind på gulvet i skytsetagen.


Det var derfor nødvendigt at gøre noget. COWI havde i forbindelse med tagprojektet i 2022 beskrevet en løsning, hvor der blev nedgravet en 4-5 meter bred vandtæt geomembran em halv meter nede i fortets jordlegeme. Membranen lægges på et lag af 10-15 cm stenfrit sand. På oversiden af membranen lægges 20 cm drængrus. Ovenpå drængruset lægges en geotekstil og der afsluttes med opfyldning af jord. Membranen fastgøres til kasemattens bagmur med et fald på 10% væk fra kasematten. Det nedsivede regnvand skal via drænrør ledes til to store nedgravede stenfaskiner længere henne i jordlegemet, således at vandet ikke længere bliver presset ind i kasematten. Løsningen er med succes tidligere anvendt på Mosede Batteri. Slots- og Kulturstyrelsen har givet tilladelse til arbejdets udførelse.


Kommunen havde desværre ikke økonomisk mulighed for hverken helt eller delvist at finansiere arbejdet. Derfor blev det aftalt mellem "Fortunfortets Venner" og kommunen, at foreningen skulle udarbejde en projektbeskrivelse og derefter søge om pengene hos en fond. Kommunen skal være bygherre på arbejdet.


Entreprenørfirmaet Christiansen & Essenbæk afgav i sommeren 2024 et tilbud på arbejdets udførelse. 

Herefter udarbejdede en projektbeskrivelse og budget, der blev anvendt til at sende en ansøgning til Aage og Johanne Louis-Hansens Fond om en bevilling  til udførelse af arbejdet. I september måned 2024 fik "Fortunfortets Venner" den glædelige besked fra fonden, at fondsbestyrelsen havde besluttet at imødekomme det ansøgte. 


Af bevillingstekniske årsager skal Kommunalbestyrelsen give en bevilling til arbejdets udførelse. Derfor har det ikke været muligt at udføre arbejdet i efteråret 2024. Derfor er arbejdet desværre udskudt til foråret 2025.


Selv om det er ærgerligt at arbejdet ikke kan blive udført i 2024 er det vigtigste jo, at der nu en økonomisk mulighed for at løse det nye fugtproblem i fortets kasemat.


Aage og Johanne Louis-Hansens Fond skal have en kæmpe tort tak for endnu en gang at komme Fortunfortet til undsætning så fortet kan blive endnu bedre grundsikret og dermed kunne bevares for eftertiden.


Tværsnit af Fortunfortets jordlegeme og betonkasemat, der viser hvordan regnvand fra betontaget og terrænoverfladen siver ned i jordlegemet. Tegningen viser også den oprindelige stensprængkappe bag kasematten, hvor den øverste den af kappen er fjernet for mange år siden. Den oprindelige kappe har formentlig medvirket til at nedsivende regnvand er ledt bort fra kasemattens bagmur.


Tværsnit af jordlegemet med nedgravet geomembran samt drænrør, der viser den nedgravede vandtætte geomembran, der har et fald på 10% væk fra kasematten. Det nedsivede regnvand ledes via membranen til et kraftigt drænrør, der leder vandet til to store nedgravede stenfaskiner i jordlegemet.


Tværsnit af kasemattens bagmur, der viser fastgørelse af membranen til bagmuren via en klemskinne. Det forventes at terrænoverfladen hæves med 20-25 cm. i forhold til nuværende terrænniveau. 


Luftfoto af Fortunfortet med markering af geomembran i 5 meters bredde og den forventede placering af de to store stenfaskiner, nedgravet i jordlegemet.